Bilgi ve İletişim Hattı 0332 265 35 43
Makaleler

Konya Psikolog Uzman İhtiyacı ve Seçimi

Konya psikolog ihtiyacı, çocuk, ergen, yetişkin, aile, çift ya da cinsel terapi noktasında bir psikolojik destek almak ihtiyacı içinde bulunuyorsanız bunun için nelere dikkat etmek gerekiyor? Doğru psikoloğu nasıl bulabilirim? Gerçekten gittiğim yerden bu noktadan verim alabilir miyim gibi soruların cevabını bu makalemizde buluyor olacaksınız.

Psikolog ihtiyacım var mı? sorusunun cevabı son derece önemlidir. Eğer ki zihinsel sosyal duygusal fiziksel alanlarda kendinizi huzursuz hissediyor , iş,aile, sosyal yaşamda problemler yaşıyorsanız bir psikoloğa görünmenizde fayda vardır. Son yıllarda Konya Psikolog kelimesinde oldukça fazla bir internet veri girişi bulunmaktadır. İnsanlar bir şekilde konya psikolog, çocuk psikoloğu, cinsel terapi, aile danışmanlığı vs gibi aramalarla uzman arayışlarını sürdürdüklerini görmekteyiz.

Eğer Konya’da bir psikolojik destek alma ihtiyacınız varsa öncelikle gideceğiniz uzmanı belirlemeniz ve bu uzmanı doğru seçmeniz gerekiyor. Çünkü yanlış atacağınız bir adım daha sonraki süreçte çözümsüzlükleri beraberinde getirecektir.

İlk dikkat edeceğiniz şeylerden bir tanesi tecrübedir. Tecrübeden kasıt kişi ne zamandır bu işi yapıyor, ne kadar zaman önce mezun olmuş bu önemli bir faktördür. Takdir edersiniz yeni mezun olmuş biri ile meslekte on yıldır veya yirmi yıldır bu işi icra eden birisi arasında mutlaka bir takım farklılıklar meydana gelecektir.

İkinci dikkat edilmesi gereken nokta ise kişinin hangi alandan mezun olduğudur. Çünkü bu konu istismara açık olan bir alandır. Bir psikolojik danışman, psikolog veya terapist olmadığı halde psikolojik destek verdiğini iddia eden birçok kurum ve kişiler bulunmaktadır. Bu noktada gideceğiniz uzmanın öz geçmişini incelemeniz önemlidir. Bir web sitesi var mı? Web sitesinde kendi öz geçmişinden detaylı bir şekilde bahsetmiş mi yoksa yuvarlak kelimeler mi kullanmış. Örneğin şu lisansı bitirdim, lisans eğitimi sorasında psikoloji üzerine master yaptım gibi ifadeler genellikle yuvarlak ifadelerdir. Daha net ifadeler ise lisansını şu üniversitede pdr üzerinde ya da psikoloji üzerinde yine yüksek lisansımı şu üniversitede şu bölümde yaptım gibi ifadeler son derece önem arz etmektedir.

Diğer önemli nokta ise kişinin o alanda yüksek lisans yapmış olması. Klinik, deneysel, uygulamalı psikoloji...vs olabilir bu alanlarda yüksek lisans eğitimi almış olması önemlidir.

Diğer bir önemli nokta kişinin yazdığı makaleler, çalışma yaptığı alanla ilgili ne gibi yetkinliklerinin olduğudur. Çünkü üniversitelerin pdr ve psikoloji bölümlerinde sadece dört yıllık fakülteyi bitirerek profesyonel düzeyde psikolojik destek vermek günümüz şartlarında çok mümkün görünmemektedir. Çünkü mezun olan kişi yurt içinde ya da yurt dışında kendini geliştirmesi gereken eğitimlere ihtiyaç duymaktadır. Üniversite eğitiminin üzerine birtakım eğitimler de alarak psikologluk, psikolojik danışmanlık veya psikoterapistlik mesleği üzerinde daha yetkin duruma gelmesi gerekmektedir.

Örnek vererek değinmek gerekirse otizm. Bir psikoloğun ben otizmle çalışıyorum demesiyle gerçekten bir uzmanın otizm üzerine yılarca çalışmış olması ve bu noktada da birçok eğitim almış olması, eğitimlerden geçmesi birbirinden çok farklı şeylerdir. Psikoloji dediğimiz alan çok geniş bir alandır bu bütün alanlarla çalışabileceğimiz anlamına gelmemektedir. Başka bir örnekle açıklamak gerekirse bir avukat düşünün bütün davalara bakmakta diğer bir avukatsa sadece boşanma davalarına bakıyor. Oradaki yönetmelik, kanun vs ne yapılacağı noktasında son derece hakim olabiliyor.

Diğer önemli noktalardan biri de genelde insanlar Konya’ da bir psikolog ihtiyacı olduğunda tavsiye üzerine çok fazla hareket etmektedirler. Tavsiye de genelde bir yakının ben şuna gittim çok memnun oldum, işim şu kadar zaman aldı, şöyle bir hizmet aldım şeklindedir. Burada bir psikolojik destek süreci alırken terapistten kaynaklanan, gelen danışandan kaynaklanan, genel fiziki ortamdan kaynaklanan birçok faktör bulunmaktadır. Haliyle bir yakınınızın bir yerden iyi bir dönüt alması sizin de iyi bir dönüt alacağınız anlamına gelmemektedir. Bu sadece seçim kriterlerinizden bir tanesidir.

Diğer bir önemli nokta ise uzman hakkında internet sitelerinde yapılan yorumlardır. Şimdi bu yorumları incelerken de şuna dikkat etmeniz gerekiyor. Gittik çok iyi birisi, çok sıcak kanlı birisi gibi uzmanın kişisel özelliklerinden ziyade yorumlara özellikle şu açıdan bakın; kişi ne için gitmiş, ne gibi problemi varmış, ne gibi süreçlerden geçmiş, sonucunda ne olmuş özellikle bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü internet dediğimiz sanal alemde maalesef sahte yorumlar oldukça fazladır.

Yapacağınız bir diğer önemli adım da mutlaka kurumu arayıp iletişime geçmektir. Bu noktada size sağlıklı bilgi veriliyor mu, bir telefon görüşmesi ile bile o kurum hakkında az da olsa bir bilgi sahibi olmanızı sağlar.

Konya psikolog konusunda 2011 yılından itibaren Konya'da hizmet veren kurumumuz Pozitif Hayat Merkezin'de alanında uzman psikolog ve pdr mezunları hizmet vermektedir.

Hızlı İletişim
Numaranızı Bırakın,
Sizi Arayalım
Gizle